TUNIS artykuły orientalne
TUNIS artykuły orientalne
polski english deutsch


TYGIELEK DO KAWY I HERBATY

TYGIELEK DO KAWY I HERBATY

TYGIELEK DO KAWY I HERBATY

TYGIELEK DO KAWY I HERBATY

cena: 24,99 PLN

Dostępna ilość: 14

Pochodzenie: Tunezja




 

Opis produktu

ORYGINALNY, ARABSKI TYGIELEK DO PARZENIA KAWY.

TYGIELEK DO KAWY - ZAZOUA (arab) - CEZVE (turcja).

Wymiary : Wysokość 9cm, średnica podstawy 8cm, długość rączki 9,5 cm.

Pojemność tygielka 200 ml.

Kawa "Po Turecku" 1:

Kawa "Po Turecku" to nie jest kawa sypana, zalana wodą i podana w szklance z dwoma kostkami cukru na spodku.


Kawę po Turecku
przygotowujemy w specjalnym mosiężnym czajniczku-tygielku. Do tygielka wsypujemy zmieloną kawę najlepiej
oczywiście świeżo zmieloną z dużą ilością cukru (1 łyżeczka cukru na 1
łyżeczkę kawy lub 1 łyżeczka cukru na 3 łyżeczki kawy).


Następnie zalewamy
ją zimną wodą (nie do pełna) i podgrzewamy. Podgrzewamy do momentu, aż
napój pokryje się pianą, ale nie dopuszczając do wrzenia bo wykipi i co
najważniejsze, straci smak.

Teraz należy napój
zamieszać, odstawić z ognia, poczekać aż "się uspokoi" i ponownie
podgrzać do wystąpienia piany. Czynność mieszania powtarzamy trzy razy.
Moc napoju można regulować zmieniając tę liczbę, np. 2 lub 4 razy.

Po zakończeniu podgrzewania tygielek zdejmujemy oraz delikatnie skrapiamy powierzchnię napoju zimną wodą aby fusy opadły na dno.

Kawa "Po Turecku" 2 :

Kluczem sukcesu i smaku oraz dobrej kremy (pianki) jest wykorzystanie
tzw. białego wrzenia wody – momentu w trakcie ogrzewania, kiedy z wody
wydziela się tlen. Gotując czystą wodę, zobaczysz że moment przed
wrzeniem staje się biała – to właśnie białe wrzenie.
Wtedy kawa (i herbata) wychodzi najlepsza, kiedy w wodzie jest jeszcze
dużo tlenu. Ważne jest też użycie drobno zmielonej kawy, napar musi być
mocny. Oto przepis:

  1. Nalej do rondelka szklankę zimnej wody, wsyp 3 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy i 2 łyżeczki cukru,
  2. Ogrzewaj powoli na ogniu do momentu, kiedy pojawi się pierwsza piana (zanim wszystko się zagotuje),
  3. Zdejmij z palnika i zamieszaj trzy razy,
  4. Następnie postaw znowu na kuchni, kiedy tylko pojawią się pierwsze bąbelki i piana na powierzchni – znowu odstaw i zamieszaj,
  5. Powtórz tę czynność jeszcze raz – i zdejmij kawę z ognia.
  6. Bardzo powoli zlej zawartość rondelka do małej szklaneczki lub filiżanki, tak aby fusy zostały na dnie.

Jeżeli
nie zagotujesz kawy, będzie ładna pianka a kawa będzie miała
wyjątkowy smak, lepszy niż taka „zagotowana” czy zalewana wrzątkiem „po
polsku”.

Opinie klientów

Brak opinii