TYGIELEK DO KAWY I HERBATY

Dostępność: 21
Cena: 24,99 zł 24.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

ORYGINALNY, ARABSKI TYGIELEK DO PARZENIA KAWY.

TYGIELEK DO KAWY - ZAZOUA (arab) - CEZVE (turcja).

Wymiary : Wysokość 10 cm, średnica podstawy 8 cm, długość rączki 7 cm.

Pojemność tygielka 250 ml.

Kawa "Po Turecku" 1:

Kawa "Po Turecku" to nie jest kawa sypana, zalana wodą i podana w szklance z dwoma kostkami cukru na spodku.

Kawę po Turecku przygotowujemy w specjalnym mosiężnym czajniczku-tygielku. Do tygielka wsypujemy zmieloną kawę najlepiej oczywiście świeżo zmieloną z dużą ilością cukru (1 łyżeczka cukru na 1 łyżeczkę kawy lub 1 łyżeczka cukru na 3 łyżeczki kawy). Następnie zalewamy ją zimną wodą (nie do pełna) i podgrzewamy. Podgrzewamy do momentu, aż napój pokryje się pianą, ale nie dopuszczając do wrzenia bo wykipi i co najważniejsze, straci smak. Teraz należy napój zamieszać, odstawić z ognia, poczekać aż "się uspokoi" i ponownie podgrzać do wystąpienia piany. Czynność mieszania powtarzamy trzy razy.
Moc napoju można regulować zmieniając tę liczbę, np. 2 lub 4 razy. Po zakończeniu podgrzewania tygielek zdejmujemy oraz delikatnie skrapiamy powierzchnię napoju zimną wodą aby fusy opadły na dno.

Kawa "Po Turecku" 2 :

Kluczem sukcesu i smaku oraz dobrej kremy (pianki) jest wykorzystanie tzw. białego wrzenia wody i“ momentu w trakcie ogrzewania, kiedy z wody wydziela się tlen. Gotując czystą wodę, zobaczysz że moment przed wrzeniem staje się biała i€“ to właśnie białe wrzenie. Wtedy kawa (i herbata) wychodzi najlepsza, kiedy w wodzie jest jeszcze dużo tlenu. Ważne jest też użycie drobno zmielonej kawy, napar musi być mocny. Oto przepis:

Nalej do rondelka szklankę zimnej wody, wsyp 3 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy i 2 łyżeczki cukru,

  1. Ogrzewaj powoli na ogniu do momentu, kiedy pojawi się pierwsza piana (zanim wszystko się zagotuje),
  2. Zdejmij z palnika i zamieszaj trzy razy,
  3. Następnie postaw znowu na kuchni, kiedy tylko pojawią się pierwsze bąbelki i piana na powierzchni i€“ znowu odstaw i zamieszaj,
  4. Powtórz tę czynność jeszcze raz i zdejmij kawę z ognia.
  5. Bardzo powoli zlej zawartość rondelka do małej szklaneczki lub filiżanki, tak aby fusy zostały na dnie.

Jeżeli nie zagotujesz kawy, będzie ładna pianka a kawa będzie miała wyjątkowy smak, lepszy niż taka "zagotowana" czy zalewana wrzątkiem "žpo polsku"€.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl