TYGIELEK DO KAWY I HERBATY
Opis
ORYGINALNY, ARABSKI TYGIELEK DO PARZENIA KAWY.
TYGIELEK DO KAWY - ZAZOUA (arab) - CEZVE (turcja).
Wymiary : Wysokość 10 cm, średnica podstawy 8 cm, długość rączki 7 cm.
Pojemność tygielka 250 ml.
Kawa "Po Turecku" 1:
Kawa "Po Turecku" to nie jest kawa sypana, zalana wodą i podana w szklance z dwoma kostkami cukru na spodku.
Kawę po Turecku przygotowujemy w specjalnym mosiężnym czajniczku-tygielku. Do tygielka wsypujemy zmieloną kawę najlepiej oczywiście świeżo zmieloną z dużą ilością cukru (1 łyżeczka cukru na 1 łyżeczkę kawy lub 1 łyżeczka cukru na 3 łyżeczki kawy). Następnie zalewamy ją zimną wodą (nie do pełna) i podgrzewamy. Podgrzewamy do momentu, aż napój pokryje się pianą, ale nie dopuszczając do wrzenia bo wykipi i co najważniejsze, straci smak. Teraz należy napój zamieszać, odstawić z ognia, poczekać aż "się uspokoi" i ponownie podgrzać do wystąpienia piany. Czynność mieszania powtarzamy trzy razy.
Moc napoju można regulować zmieniając tę liczbę, np. 2 lub 4 razy. Po zakończeniu podgrzewania tygielek zdejmujemy oraz delikatnie skrapiamy powierzchnię napoju zimną wodą aby fusy opadły na dno.
Kawa "Po Turecku" 2 :
Kluczem sukcesu i smaku oraz dobrej kremy (pianki) jest wykorzystanie tzw. białego wrzenia wody i momentu w trakcie ogrzewania, kiedy z wody wydziela się tlen. Gotując czystą wodę, zobaczysz że moment przed wrzeniem staje się biała i to właśnie białe wrzenie. Wtedy kawa (i herbata) wychodzi najlepsza, kiedy w wodzie jest jeszcze dużo tlenu. Ważne jest też użycie drobno zmielonej kawy, napar musi być mocny. Oto przepis:
Nalej do rondelka szklankę zimnej wody, wsyp 3 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy i 2 łyżeczki cukru,
- Ogrzewaj powoli na ogniu do momentu, kiedy pojawi się pierwsza piana (zanim wszystko się zagotuje),
- Zdejmij z palnika i zamieszaj trzy razy,
- Następnie postaw znowu na kuchni, kiedy tylko pojawią się pierwsze bąbelki i piana na powierzchni i znowu odstaw i zamieszaj,
- Powtórz tę czynność jeszcze raz i zdejmij kawę z ognia.
- Bardzo powoli zlej zawartość rondelka do małej szklaneczki lub filiżanki, tak aby fusy zostały na dnie.
Jeżeli nie zagotujesz kawy, będzie ładna pianka a kawa będzie miała wyjątkowy smak, lepszy niż taka "zagotowana" czy zalewana wrzątkiem "po polsku".